zondag 29 januari 2012

Privacy en piracy hypocrisie

Ik begin zo onderhand een beetje moe te worden van het hele geneuzel over privacy en copyright op het internet. Dat er hier en daar iets niet deugt geloof ik zonder meer, maar even serieus, wie snapt er nog wat van?

De afgelopen week staat het internet bol van de mensen die boos zijn vanwege een verdrag dat ACTA heet en wat door de EU en anderen in elkaar gesleuteld is om de piraterij op het internet tegen te gaan. De EU en de VS etc. hebben dat allemaal keurig in achterkamertjes in elkaar gesleuteld.  Burgers en internetters zijn er immers om de regels, liefst zonder zeuren, op te volgen. Niet om erover mee te denken of er iets van te vinden te hebben.

Vandaag dus even wat activistische websites en een filmpje van Anonymous bekeken waarin je wordt opgeroepen je tegen dit verdrag te verzetten. En daar breekt dus mijn klomp, op al die websites wordt er moord en brand geschreeuwd over hoe slecht het online leven gaat zijn na ACTA, dat je je parlementarier moet bellen om te zeggen dat je het niks vind hier, een petitie ondertekenen daar, en op exact 0 van die websites staat er ook maar 1 quote uit de tekst. In tegendeel wordt je zelfs afgeraden die te gaan lezen omdat die zo ingewikkeld is dat je er toch niets van zult snappen. Internetters en burgers zijn er kennelijk om actie te voeren tegen tekst die ze niet lezen en vooral zonder er bij na te denken of er wat van te vinden te hebben.

Mensen die zelf nadenken of er de voorkeur aan geven te doen alsof worden kennelijk op niet al te veel plekken gewaardeerd.

Actie voeren kan leuk zijn en belangrijk zijn, maar de hele ACTA actie vind ik tot nu toe maar irritant. Daarom onderstaand Merlijn's Geboden voor het voeren van Actie:
1. Stel een klein doel. Als je de hele wereld wil verbeteren, schrijf dan een boek over filosofie of begin een religie. Dat is nogal hypocriet want ik ben zelf van de Occupy beweging die hun doelen ook niet al te klein (of helder) stellen maar daar hebben we het een andere keer nog wel eens over. (ik houd het hier ook maar even bij 1 Gebod, er zijn er wel meer maar de luiheid wint het hier van de schrijfzucht)

De anti ACTA beweging wil het verdrag tegenhouden. Dat is in elk geval een concreet doel, maar niet echt handig als je het mij vraagt. Er zijn een hoop mensen die nadeel hebben bij al het gecopieer op het internet. Ze blazen de ernst van zaken vanzelfsprekend op, maar eerlijk is eerlijk, een film uploaden voordat die in de bioscoop komt is niet cool. Alle regulering hiervan op voorhand afwijzen vind ik dus geen slimme zet. Het internet in een soort politiestaat veranderen waar alles wat je opschrijft of doet gescreend wordt of je misschien iets zegt wat ooit eerder door iemand anders is gezegd in iets waar iemand copyright op heeft is ook niet cool.  Hoor ik iemand al zeggen "doe eens normaal?" Als er dus wat geregeld moet worden, waarom dan niet de tekst wel lezen en voor de stukken die niet deugen met een tegenvoorstel komen? Het grappige is dat een aantal regeringen dat al hebben gedaan. Ik geef de regeringen vandaag 1-0.

En dan de privacy. Keer op keer lees je dat de privacy op Facebook niet deugt, er is zelfs een documentaire die suggereert dat facebook een idee is van de CIA om van iedereen een dossier aan te leggen en dat na invoering van de Totalitaire Fascistische Staten van Amerika tegen je te gaan gebruiken. Als er iemand dringend aan crowdsourcing voor zijn ideeen moet gaan doen is het de Geheime Dienst wel. Maar goed dat is de uitzondering. De regel is dat je een welgemeende waarschuwing krijgt dat dat ene fototje in dronken toestand dat je intussen al van Facebook af gehaald had je jaren later wel eens de Baan van je Dromen kan gaan kosten. Nog even serieus. Alle werkgevers die sollicitanten beoordelen op basis van een enkel fotootje in dronken toestand kunnen mijn rug op. Dit is Nederland (of Suriname, maakt niet uit), als je tien mensen kan opnoemen die nooit Dronken zijn geweest of iets ontzettend Stoms hebben gedaan krijg je op mijn kosten een borrel.

Maar goed dan de hypocrisie: De overheid luistert je af, kijkt naar je op beveiligingscamera's, leest al dan niet je Facebook en mail, registreert je reisgedrag met de OV-chipkaart en wie weet straks het Rekeningrijden. En wil dat allemaal tegen je kunnen gebruiken. Volgens de overheid niets om je zorgen over te maken. Ze zijn toch echt heel aardig en verantwoordelijk en doen alleen maar lastig tegen mensen die crimineel zijn (of hun belasting niet op tijd betalen, hoor ik al zeggen de openbare orde verstoren). Als burger moet je je er dus vooral niet druk over maken, er niet over nadenken en Niet Boos Worden!.

 De Activisten hebben nog 1000 andere dingen waarvoor de overheid je informatie tegen je kan, wil en gaat gebruiken en daar moet je heel Bang voor zijn, en HEEL BOOS WORDEN. Diezelfde Activisten zijn ondertussen fervente supporters van Wikileaks, dat alles wat de overheid nou juist zo graag Geheim wilde houden op straat gooit. De overheid mag daar vooral niet boos over worden wat we mogen toch alles weten en we zijn toch allemaal lief? Hoor ik nou alweer iemand zeggen "Doe eens Normaal"

Ik doe normaal.





1 opmerking:

  1. Een slechte week achter de rug?
    Je weet hopelijk ook dat als je deze dingen schrijft je zeker en vaker in de gaten gehouden (gaat) worden, but who cares? Ik zie het zo: hoe meer regels de overheid maakt(of welke instantie dan ook), hoe creatiever mensen worden om deze regels te overtreden. Dus de overheid etc. maakt het zichzelf alleen maar moeilijker om alles echt onder controle te houden. En ja hoor, ik ben het ook met je eens dat het hele
    ov-chipkaart gedoe ook een andere manier is om je te controleren, of je daar blij mee bent of niet. Je woont nu in een rijk land en die lui zijn erop afgestemd om elk eerlijk verdiende cent te belasten. Wil je hier van af? Woon in een land waar de hele shit nog niet zo erg is, maar denk niet dat het je niet zal achtervolgen.
    En nu genoeg gereageerd!!! Have yourself a nice week.

    BeantwoordenVerwijderen